El nom del poble de Cerdà va lligat al d’una noble família xativina que va ser la seua propietària. La Família dels Cerdà, possiblement, no va ser la primera propietària cristiana del lloc, ja que aquest tampoc va ser el primer nom que va tindre el poble que, fins a gairebé finals del segle XVI, és conegut per la denominació de “Ferran”. Segons els historiadors, els “Ferran” o “Ferre” van ser els primers que van heretar aquesta antiga alqueria l’origen àrab és de tot punt cert i indiscutible. L’antic Ferran àrab estava constituït per una dotzena d’edificis, coincidint, gairebé exactament, amb el nombre de famílies àrabs que van formar el primitiu senyoriu dels Cerdà i que, en 1576, no estava constituït més que per catorze cases o famílies recentment convertides a la fe cristiana. Famílies àrabs a què la Reconquesta va sorprendre la les que, en virtut de les sàvies lleis del rei conqueridor, se’ls va permetre continuar residint en el lloc, sota el vassallatge d’un cavaller cristià, atents, exclusivament, al cultiu dels seus camps i amb autorització per a mantindre-se dins dels seus costums, lleis i fe mahometana.

Realitzada la Reconquesta cristiana de Xàtiva i les seues terres per D. Jaume I, cap a l’any 1248, el rei aragonés va ordenar un repartiment i heretament de les mateixes en favor dels cavallers que el van ajudar en la seua empresa i dels soldats que més valerosos es van mostrar. Siguen els que van ser els seus primers posseïdors, una cosa és certa i comprovada, l’alqueria de Ferran i els seus camps de cultiu van ser objecte d’aquest repartiment, entrant a formar part dels límits particulars de Xàtiva.

Probablement, el llinatge dels Cerdà no va ser amo del poble fins a finals del segle XVI, ja que si ho haguera estat abans – o des de la Reconquesta – el nom de Ferran haguera estat substituït pel de Cerdà temps enrere. Sr. Gaspar Cerdà, primer d’aquest cognom que coneixem amo del senyoriu, va gaudir llargament d’ell, fins a principis del següent segle.
En extingir-se els senyorius a principis del segle XIX era amo del lloc de Cerdà un membre de l’important i noble llinatge dels Tapada, el senyor José Tapada, últim posseïdor del poble, que s’incorporava a la Corona, convertint-se en municipi independent.

Cerdà
17°
Sunny
08:1818:06 CET
Feels like: 17°C
Wind: 11km/h WSW
Humidity: 32%
Pressure: 1026.75mbar
UV index: 2
MonTueWed
17/3°C
20/4°C
17/10°C
Horari atenció al públic Ajuntament de Cerdá
DILLUNS A DIVENDRES
Matí de 8:00 a 8:30 i de 12:00 a 14:00h.
Tancat la setmana del 23 al 27 d'agost de 2020.