El passat 27 de maig de 2006, i prèviament aprovat per la sessió plenària, es va celebrar a Cerdà l’homenatge al senyor José Martínez Penedès; atorgant-li el títol de fill predilecte del municipi i la posterior denominació oficial del Centre Cultural amb el seu nom.

JOSÉ MARTÍNEZ PENADÈS

José Martínez Penedès, va nàixer a Cerdà el 7 de gener de 1891. Fill de Josep i Vicenta Maria, era el segon de set germans.

Amb estudis bàsics, però agafats amb interés i afició per la lectura, va saber sempre competir amb aquells que sí que tenien. Fins i tot l’historiador Sr. Carles Sarthe, sempre deia una frase referent a ell: “sempre que parle amb Martínez, aprenc alguna cosa”.

Aficionat des de sempre a la música, el rector de Cerdà, el senyor José María Martínez Ibáñez, en veure les seues inquietuds, va comprar un orgue (o harmònium), la qual cosa va contribuir a crear el principi del cor de l’Església de Cerdà, dirigint amb la seua totalitat des dels 17 anys fins als 82 que va faltar. A més de Cerdà, també practicava en Torrella, Torre Cerdà … Allà on veia interés, s’oferia per a tot sense cap tipus de condicions.

José també va destacar pel seu interés per la cultura. Sobre 1959 va ser ell qui va fundar la biblioteca de Cerdà amb la col·laboració de l’Ajuntament, atorgant els seus propis llibres i els que va poder aconseguir l’organisme cultural.

Impartia classes de solfeig a l’Ajuntament del municipi, fins i tot facilitant gratuïtament els mètodes de solfeig, per a tots aquells que volien anar. Doncs era una època en què hi havia molta carència per accedir a la cultura.

Va ser, fins que va faltar, Cronista Oficial de Cerdà, difondre les activitats del poble, tenint en compte les limitacions que, aleshores, hi havia en un poble tan petit.

Valencià de naixement, l’any 1949, amb el seu germà, va realitzar els cursos en “Lo Rat Penat de Llengua Valenciana”, idioma que sempre utilitzava en les seues cartes de correspondència, amb familiars i amics, i també en la majoria de cançons que componia. Des de sempre, cada 9 d’octubre, anava a la processó Cívica i trasllat de la Senyera.

De caràcter jovial, ja 1939 va peregrinar a peu a Saragossa, a la Basílica de la Verge del Pilar. Un viatge que va durar 11 dies.

Era una persona que, per la seua època, ja utilitzava mètodes d’alimentació i esports tan avançats que, el dia d’avui són els que estan en plena actualitat en la nostra societat.

Aproximadament l’any 1910, a Cerdà es feia la popular “fira del catecisme”; es recitaven poesies, es representaven obres de teatre, es cantaven cançons que al·ludien al poble de Cerdà. També per aquells anys, es representava en Naixement, amb una assistència massiva a aquests actes del poble i de tots els del volant, sent la màxima atracció per a tothom.

L’arxiu musical que recol epilar durant tota la seua vida, abasta més de 200 obres musicals, amb caràcter centenari. La majoria d’aquestes sent manuscrites per ell.

Predominen sobretot les obres musicals de caràcter religiós, a causa que era l’organista oficial de la parròquia. Encara que també hi havien altres estils musicals.

Cal destacar que aquest arxiu va ser consultat per diferents doctorats, amb l’objectiu de perfeccionar els seus estudis. Un exemple va ser la tesi doctoral publicada per la Universitat de València del Dr. Ramon Ramírez, tal com queda reflectit en la seua bibliografia.

Cerdà
17°
Sunny
08:1818:06 CET
Feels like: 17°C
Wind: 11km/h WSW
Humidity: 32%
Pressure: 1026.75mbar
UV index: 2
MonTueWed
17/3°C
20/4°C
17/10°C
Horari atenció al públic Ajuntament de Cerdá
DILLUNS A DIVENDRES
Matí de 8:00 a 8:30 i de 12:00 a 14:00h.
Tancat la setmana del 23 al 27 d'agost de 2020.